בריאות ועושר ברשויות המקומיות
Gapminder היא אחת העמותות המעניינות שפועלות היום בעולם בתחום המידע, כאשר עמותה זו שמה לעצמה יעד לשפר את הידע האנושי על ההתפתחויות בעולם בכל הנוגע לתחלואה, עושר, גידול אוכלוסיה, גודל התא המשפחתי וניתוחים נוספים, תוך שהיא מנפצת לא מעט תפיסות בעזרת נתונים וכלי ויזואליציה יחסית פשוטים להבנה (למי שלא ראה את ההרצאות שלהם ב-TED, מומלץ).
בחודש האחרון הם פרסמו ויזואליזציה חדשה שמציגה את התפתחות תוחלת החיים במדינות העולם כתלות ב-GDP שלהן (במידה והקישור לא מוביל ל-Wealth & Health of Nations, יש לחפש את זה באתר).

מתוך אתר Gapminder, הזכויות שמורות תחת רשיון CCA 3.0

אותו גרף, רק שציר X הוא לינארי ולא לוגריתמי
הגרף המדהים הזה גרם לי לשאול שאלה מעניינת – האם אפשר לראות מגמות דומות גם ברמה המקומית? האם אפשר להציג גרף כזה גם לערים בישראל?
מצויד במאגר נתונים שעיבדתי בעבר, מצאתי נתונים הנוגעים לתוחלת החיים ב-27 ערים בישראל. הבעיה היא שאין נתוני GDP לרשויות מוניציפלית (וחבל שכך, כי זה נתון מאד חשוב גם ברמה המקומית), אז בחרתי להשתמש בנתוני השכר הממוצע ברשות, תוך שאני מחשב שכר שנתי ממוצע (בדולרים) בהתאם לשכר הממוצע של הנשים והגברים ברשות (ומספרם היחסי בכל רשות). אמרו לי שזה לא בדיוק כמו GDP, אבל מבחינתי זה מספיק קרוב. הנה התוצאה שקיבלתי, בחלוקה לפי מחוזות:

תוחלת החיים כתלות בשכר שנתי ממוצע בשנת 2009
התוצאה די מעניינת מכיוון שהיא מזכירה מאד את הגרף שהוציאו Gapminder (השתמשתי באותם צירים בשביל לאפשר השוואה, כולל הנקודה שמציינת את ישראל).
הנה אותו גרף, רק בסקלה יותר ברורה:
הגרף מראה את ההבדל הברור בין הרשויות – ככל שהשכר הממוצע נמוך יותר, תוחלת החיים נמוכה יותר. צריך לזכור כי מדובר על הבדלים קטנים מאד ביחס לגרף של כלל מדינות העולם, זאת משום שישראל נמצאת בחלק העליון שמאלי של העקומה (שכר ממוצע גבוה, תוחלת חיים גבוהה) כמו מדינות מערביות רבות. ועדיין, הפערים בתוך ישראל מגיעים לכדי עשור הבדל! תוחלת החיים והעושר של תושבי רהט דומה לזו של תושבי טוניס בעוד שתושבי רעננה הם בעלי מאפייני עושר דומים לאלה של תושבי ניו זילנד, רק בתוספת של 5 שנים (!) בתוחלת החיים (אין מדינה בה תוחלת החיים ב-2009 הייתה גבוהה מ-84).
אם נעזוב לרגע את הקשר בין השכר ותוחלת החיים, עיון בגרף מראה הבדלים נוספים בין הרשויות – תוחלת החיים של הרשויות בדרום ובצפון נמוכה מזו של תושבי המרכז ות"א, גם עבור שכר שנתי ממוצע דומה (למעט בבת-ים, לוד ורמלה). כמו כן, תוחלת החיים של הרשויות המעורבות והערביות נמוכה מזו של היהודיות, (למעט ירושלים) ותוחלת החיים של הרשויות החרדיות גבוהה ביחס לרשויות בעלות שכר ממוצע דומה (וזה כנראה מסביר למה נתוני ירושלים מוטים כלפי מעלה).
נתוני המקור לגרפים: תוחלת החיים והכנסה ברשויות המקומיות
פינגבק: תקציר מקומי – אוקטובר 2016 | המדד המוניציפלי